Internationellt

 

I april kommer föreningen att presentar sin verksamhet för ull fantaster i europa. Vill du veta mer?  Titta gärna in på deras webbsida. EWE -European Wool Exchange.

Föreningen samverkar med Rydals museum i ett större EU-projekt med namnet Be.CULTOUR där även Forsviks bruk ingår. Hela projektets svenska del drivs av Förvaltningen för Kulturutveckling vid Västra Götalandsregionen och har som syfte att utveckla platsernas turistiska potential. Detta skall ske på ett hållbart sätt och testa nya samarbetsformer. Projektstart sker under mars 2021. Vi har nu haft vårt första upptaktsmöte som genomfördes med alla aktörer digitalt den 4-5 mars.

Föreningen följer även den utlysning som Svenska Institutet kommit ut med kring internationellt digitalt samarbete inom Konsthantverk/Vävning. Vi hoppas kunna knyta vidare kontakter med aktörer inom vävning ute i Europa för att hitta samverkan.

Föreningen har fått kontakt med Beatrice Miller som studerar vid Michigans  Universitet (USA) med inriktning på väv. Under 2021 håller Hillevi Skoglund från styrelsen kontakter med henne för råd och stöd. Beatrice beskriver själv om sitt examens projekt nedan:

"Mitt namn är Beatrice Miller och jag är student på Michigans Universitet för konst och design.

Jag arbetar just nu med mitt examensprojekt, fokus på textilier med inspiration från svenska vävmönster. Sedan jag kom att äga en Glimåkra kontramarsch så har mitt intresse för svensk textilhistoria ökat. Jag hoppas på att lära mig mer om historian, historiska tekniker och hur dessa har utvecklats i Sverige.

Projektet till mitt examensarbete kommer att bli en fördjupning av ull, specifikt filtar, täcken och ryor producerade av denna fiber. Vill lära mig mer om svenska traditionella mönster och tekniker, utrustning som används för att framställa dessa produkter.

Utifrån denna undersökning kommer produkten av mitt arbete bli ett vävt alster som speglar mina resultat.

Då det är en pågående pandemi så vill jag kunna samarbeta med er digitalt under våren. Detta skulle vara ett tillskott till mitt projekt."