Internationellt
Föreningen samverkar med Rydals museum i ett större EU-projekt med namnet Be.CULTOUR där även Forsviks bruk ingår. Hela projektets svenska del drivs av Förvaltningen för Kulturutveckling vid Västra Götalandsregionen och har som syfte att utveckla platsernas turistiska potential. Detta skall ske på ett hållbart sätt och testa nya samarbetsformer. Projektstarten skedde 1 mars 2021. Vi har nu genomfört flera workshops/seminarier och arbetar med att, i samverkan med många, ta fram en lokal utvecklingsplan. Projektet Be.CULTOUR avslutas under sommaren 2024. Slutrapport läggs ut här.
Föreningen har fått kontakt med Beatrice Miller som studerar vid Michigans Universitet (USA) med inriktning på väv. Under 2022 håller Hillevi Skoglund från styrelsen kontakter med henne för råd och stöd. Beatrice beskriver själv om sitt examens projekt nedan:
"Mitt namn är Beatrice Miller och jag är student på Michigans Universitet för konst och design.
Jag arbetar just nu med mitt examensprojekt, fokus på textilier med inspiration från svenska vävmönster. Sedan jag kom att äga en Glimåkra kontramarsch så har mitt intresse för svensk textilhistoria ökat. Jag hoppas på att lära mig mer om historian, historiska tekniker och hur dessa har utvecklats i Sverige.
Projektet till mitt examensarbete kommer att bli en fördjupning av ull, specifikt filtar, täcken och ryor producerade av denna fiber. Vill lära mig mer om svenska traditionella mönster och tekniker, utrustning som används för att framställa dessa produkter.
Utifrån denna undersökning kommer produkten av mitt arbete bli ett vävt alster som speglar mina resultat.
Då det är en pågående pandemi så vill jag kunna samarbeta med er digitalt under våren. Detta skulle vara ett tillskott till mitt projekt."
Internationella länkar
Linmuseum Danmark https://www.koengmuseum.dk
Linmuseum i Belgien https://www.texturekortrijk.be
Saltaire; den gamla fabriken utanför Bradford https://saltairevillage.info
Att göra internationellt
Alltid intressant och lärorikt att hitta inspiration från andra länder.
Varsågoda!
Vävkurser https://www.fondazionelisio.org/en/
Vävkurser samt Vävstolsmuseum https://iida.ee/workshops/beginner-s-loom-weaving-class
Konst och slöjd material https://www.georgeweil.com/
Vävutrustning och material http://skytten-danmark.dk/
Vävutrustning och material https://www.woolgatherers.com/
Vävskola och garner https://www.vavstuga.com/
Workshops, kurser och garner https://www.handweavers.co.uk/
Vävkurser https://studio-aphorisma.com/