Vävrundan i Sjuhärad 2024

Välkommen till Vävrundan i Sjuhärad
9–11 maj 2024

Öppettider: tors-fre kl. 10-17, lör kl. 10-15

Med Vävrundan lyfter vi fram vävningen, dess historia, tradition samt ger en bild av vävningen idag. Vi vill sprida ideér, inspiration och upplevelser.

Gå på utställningar, aktiviteter och föredrag i Sjuhäradsbygden. Besök vävateljéer, vävstugor, muséer, maskinväverier, fabriksbutiker och företag inom vävning.

Läs mer om Vävrundan

Vävrundan är tillbaka och bjuder in till dagar fyllda av vävningens konst och kultur! Den 9–11 maj 2024 är det dags för en ny spännande upplaga för att föra fram vävningen, dess rika historia och starka traditioner.

Det är föreningen Internationellt vävcenter som arrangerar Vävrundan som kan liknas vid en konstrunda för varp och väft. Det är ett tillfälle att åka runt och besöka ateljéer, vävstugor och butiker vars gemensamma nämnare är väv. Det gamla bomullsspinneriet i Rydal är Vävrundans centrum och där kommer det att bli föreläsningar och utställare. Vävcenter har öppet i sin ateljé och på fredagskvällen blir det Vävquiz på Rydals Herrgård som ligger rakt över vägen.

Nytt för i år är ett samarbete med Ulricehamns kommun med visning av utställningen Väv i Sjuhärad och utställare på Rådhuset i Ulricehamn.

Väverskans dag firas traditionsenligt på lördagen i Kinna bland annat med en utställning om Marbodräkten på biblioteket och föreningen Förläggargårdar anordnar bussresa genom vävningens kulturlandskap.

-Målet med vävrundan är att lyfta vävningen och dess historia samtidigt vill vi visa upp den moderna sidan av vävning, berättar Rolf Danielsson som arbetar med årets Vävrunda.

Genom att presentera samtida konstnärer, konsthantverkare och slöjdare och deras verk ger Vävrundan en inblick i hur vävningen fortsätter att utvecklas och inspirera.

Vävrundan är en mötesplats för alla – oavsett om du är en erfaren vävare, nyfiken nybörjare eller bara intresserad av att lära dig mer.

Välkommen!

Fredag 10 maj - Föreläsningar och aktiviteter i Rydal

Tyvärr har Lotta Lundqvist blivit tvungen att tacka nej till föredraget på fredagen. Detta ersätts av Lisbeth Granberg med följande innehåll:

Kl. 13 Lisbeth Granberg. Väva i andras fotspår -  rekonstruktion av västtyg från tidigt 1800-tal.
Välkommen till en föreläsning där Lisbeth Granberg berättar om sitt examensarbete vid Vävskolan i Borås. Viby hembygdsförening hade i sin ägo en herrväst från tidigt 1800-tal och Lisbeth tog sig an utmaningen att rekonstruera tyget, ett detektivarbete från analys till jaquardvävning.
Lisbeth Granberg är en välkänd profil i vävsammanhang. Hon har deltagit i många vävprojekt som "Nock Ragg Rya" och "Gunneboslott - åter till 1700-talet. Lisbeth är även en omtyckt kursledare uppskattad för sina goda kunskaper in hantverket vävning som hon villigt delat med sig på ett pedagogiskt sätt.
Länk till anmälan arr.nr 74914. Begränsat antal platser

Kl. 15 Peter Eriksson. Kasthall mattfabriks historia.
En resa genom Kasthalls historia från 1889 och fram till idag. Arbetet med design genom åren och dess stora betydelse från mitten 1900-tal.
Även ges det en inblick i företagets hållbarhetsarbete.
Länk till anmälan arr.nr 74915.  Begränsat antal platser.

Tag med en textil till Rydal
Kl. 13-16 Vad har du i gömmorna?
Har du något arvegods eller en textil som du vill veta mer om?
Ta med och visa så kan textilkonservator Lotti Benjaminsson räta ut frågetecknen.

Trevlig Vävgemenskap
Kl. 17,30 Vävquiz på Rydals herrgård.
Det är skillnad på varp och väft, pubquiz med vävtema.
Tävla som enskild eller i lag. Ingen föranmälan.

Föreläsningarna bokas genom Studieförbundet Vuxenskolan Sjuhärad och
kostar 100 kr/tillfälle. www.sv.se/sjuharad

 

Lördag 11 maj - Väverskans dag i Kinna

Ännagården
Kl. 11-14 Föreningen förläggargårdar.
Utställning om förläggargårdar i Sjuhärad.
Kaffeservering Marks härads släktforskarförening.

Guidade förläggargårdsturer med buss genom Häggådalen och Fritsla.
Kontakt förläggargårdar: 0707-675576

Kinna bibliotek
Kl. 10-14 Utställningen Marbodräkten – folkligt dräktskick från Marks härad. Folkdräkter är en inspirationskälla för den som är intresserad av folkkultur och hantverk. Utställningen arrangeras av kursdeltagare vid SVs- kurs i folkdräktssömnad i Kinna och Hemslöjdskonsulenterna VGR.

För fler aktiviteter och aktuellt program läs mer på knallebiblioteken.se/evenemang


Arrangör: Föreningen Internationellt Vävcenter – Sjuhärad
Hemsida: https://weavingcenter.se
Mejl: info@weavingcenter.se
Facebook: Vävrundan i Sjuhärad
Instagram: vavrundanisjuharad