INTERNATIONELLT VÄVCENTER - OM RYDAL

Föreningen Internationellt Vävcenter Sjuhärad har sin bas på Rydals museum. Nedan kan du läsa mer om platsen och vad som händer där i dag.

Brukssamhälle

Rydal är beläget vid Viskans strand strax norr om Kinna. Med dess välbevarade karaktär av brukssamhället är Rydal av riksintresse. Fabriken är tillsammans med flera andra byggnader i byn förklarade som byggnadsminne. Samhället har ett aktivt Byalag som anordnar aktiviteter och guidningar av miljön. Det finns en film att ta del av som introducerar de olika aktörerna i Rydal. Ta gärna del av denna HÄR.

Museum i spinneriet

I spinneribygganden inryms idag Rydals museum och konferenscenter. Hantverksgruppen Akleja finns på bottenvåningen.
Museets inriktning är textilindustrihistoria och man har även tillfälliga utställningar med konst, design och textil. Maskinparken i den gamla spinnsalen på museet visar hur man producerade effektgarn som var den huvudsakliga produktionen från 1920-talet. Garnet användes till mattor, möbeltyger och som stickgarn. Produktionen bedrevs ända fram till 2004. Museet genomför regelbundet maskinvisningar.

Vävcenter

Föreningen internationellt Vävcenter Sjuhärad kommer att under våren 2023 flytta från våning 2 i spinneribyggnaden till den gula tegelbyggnaden ”Kardrummet” inne på gården. Vi kommer finnas på våning 1 och under oss hittar man Idrottshistoriska sällskapet med sitt arkiv och samlingar.

I Vävateljén anordnar vi workshops och kurser. Insamlingar av vävstolar har avtagit då ateljén är fullsatt. Vi samlar dock fortfarande material och utrustning till våra vävstolar. Kontakta oss på vår info mejl HÄR

Marks historia

Historien om hur en och samma släkt som med en unik och tydlig affärsidé lyckades bygga ett imperium av företag som med hjälp av hemarbetare tog hand om större delen av svensk textilproduktion och handel under 1700 och 1800-talet och som därefter byggde ett nätverk av textilindustrier här i Mark.

Om du vill veta mer ladda ner PDF filen.

Som medlem i föreningen stöttar du visionen om ett internationellt vävcenter och kan samtidigt få erbjudanden om aktiviteter inom vävning.

Medlemsavgift:
100kr/år för privatpersoner
300kr/år för föreningar
900kr/år för företag

Bankgiro: 382-5700
Swish: 123 458 44 13

Ordförande:
Christer Ekelund
christer@ekelunds.se

Kontaktperson och Information:
Administration
info@weavingcenter.se