
Aktiviteter och projekt
Vi vill skapa ett besöksmål med olika aktiviteter och utvecklingsprojekt. Läs mer nedan om vad vi redan gör.
Titta gärna på vår film nedan.
VÄVCAFÉ I RYDAL
Onsdagen 3 september
Välkommen till höstens första Vävcafé! Den här gången vi koncentrerar vi oss på tekniken Rosengång!
Lotta ”Vävglad” Lundqvist kommer och berättar om sitt arbete med bunden rosengång på tre skaft. Lotta har arbetat utforskande av bunden rosengång, från analyser av äldre vävnader på Västergötlands museum till eget skapande. Ett arbete som resulterade i ett gesällbrev i yrket handvävning.
Till Vävcaféet kommer också föreningen Vävskälet. Föreningen finns i Mölndal inrymd i Krokslätts fabriker och har varit igång sedan 80-talet. Medlemmar från Vävskälet kommer och visar och berättar om föreningens livfulla verksamhet.
Som vanligt kommer det att finnas tid för fika och prat.
VARMT VÄLKOMNA!
DATUM: Onsdagen den 3 september kl 17:30
PLATS: Rydals museums ingång, konferensen på andra våning.
ADRESS: Rydals Fabriker, Boråsvägen 237, Rydal.
KOSTNAD: 80 kr för medlemmar i föreningen, 100 kr för övriga.
Betalas på plats med Swish eller kontant. Kaffe och tilltugg ingår.
ANMÄLAN: Sker genom Studieförbundet Vuxenskolan.
Sista anmälningsdag: 20 augusti
Anmäl dig HÄR. (Arrangemangsnummer 58076)

Projekt med SFI
Vår förening samverkar med SFI - utbildningen i Marks kommun. Detta är en del av vårt IOP-avtal med kommunen- Under 2025 anordnar vi 3 kurstillfällen med 8 elever varje gång i våra vävstolar. Man har vävt utifrån olika erfarenheter och kunskap för att kombinera handens kunskap med träning i svenska. Projektet är under utveckling och har mottagits mycket väl av alla deltagare.

Studiecirkel väva till folkdräkt
Studiecirkeln har träffats 4 gånger hittills och har gjort ett studiebesök på Textilmuseet för att titta på originalplagg. Fler studiebesök planeras till hembygdsföreningar. Vävanalyser varvas med diskussioner om kvalitéer och färgnyanser. Snart sitter de första provvävarna i vävstolen. Deltagarna har alla olika önskemål med studiecirkeln men många är intresserade av det folkliga dräktskicket i Marks härad. Deltagarna kommer att väva hemma men också i ateljén i Rydal. Det finns möjlighet för den som är intresserad att komma med i cirkeln. Vi träffas ca en gång i månaden. Kontakta i så fall hillevi.skoglund@vgregion.se
Projektet Lin i fokus
Vår föreningen har från Boråsregionen Sjuhärads Kommunalförbund beviljats medel gällande en förstudie om nätverksbygge för stjälkfibrer. Förstudien tar avstamp i projektet Lin i Fokus där vi under åren 2022-2024 deltagit som samarbetspart tillsammans med Science Park Borås och Högskolan i Borås.
Lin i fokus undersökte om lin kan vara intressant som en lokal biobaserad textilråvara. Historiskt sett har både lin och hampa odlats med framgång i Sjuhärad och de kan även bli en viktig resurs i framtiden. Förstudien Nätverksbygge för stjälkfiber vill samla en bredd av intressenter, från odlare till förädlare. Genom dialog med många aktörer vill vi skapa förutsättningar för ett innovativt nätverk med fokus på hållbarhet och resiliens. I förstudien vill vi undersöka möjligheten att etablera ett nätverk i Sjuhäradsbygden som med kraft och kapacitet kan utvecklas till ett nationellt nätverk med fokus på mindre aktörer i stjälkfibervärdekedjan.
Vi kommer bland annat att genomföra studiebesök, webbinarier och nätverksträffar. I förstudien samverkar föreningen med Science Park Borås, Högskolan i Borås och hemslöjdskonsulenterna VGR. Vill du veta mer om förstudien kontakta föreningens
ordförande Eva-Karin Torhem Arnell på mejladress info@weavingcenter.se
Studieresa till Östergötland – ett inspirerande möte med textila nätverk
Den 16 maj reste delar av Vävcenters styrelse på en inspirerande studieresa till Östergötland. Syftet var att besöka föreningen Östgötalin och Östergötlands hemslöjdsförening, som en del av projektet Nätverksbygge för stjälkfiber, som föreningen driver med stöd från Boråsregionens kommunalförbund.
I strålande solsken togs vi emot med stor generositet. Första anhalt var Östgötalin, där vi med stort intresse fick ta del av föreningens verksamhet och se deras nya lokaler i Trädgårdsföreningen – centralt belägna och fulla av möjligheter. Det var särskilt spännande att få en inblick i deras maskinpark och höra om hur de strukturerar sitt arbete.
Därefter besökte vi Östergötlands hemslöjdsförening, där Andreas Sohlberg välkomnade oss och visade runt i deras vackra lokaler. Vi fick också möjlighet att botanisera i den fina butiken. Föreningen bedriver en omfattande kursverksamhet och är aktiv på flera platser i regionen.
Resan gav oss många nya idéer och tankar kring samverkan, organisering och utveckling av textilt nätverksarbete. En dag fylld av kunskap, möten och framtidstro.

Säv-mester – Växande inslag
Internationellt Vävcenter presenterar i samarbete med Hemslöjdskonsulenterna VGR
Skörda säv i Viskan för korg och vävning. Säv är ett spännande slöjdmaterial som kan användas till mycket. Den 26 juni 2024 gav vi oss ut på Viskan för att skörda säv.
Helgen 14-15 september 2024 anordnade vi en workshop utifrån det insamlade material som fått torka i smedjan på Rydal. Kreativa aktörer samlades i två dagar för att testa olika tekniker och man skapade spännande objekt. Intresse finns av att fortsätta utforska säven och vi återkommer med fler aktiviteter kommande år.
Projekt med Grindvävstolen
Med hjälp av ett enkelt redskap ska man kunna lära sig väva. Det har varit målet i detta projekt. Att med instruktiva filmer och beskrivningar göra det möjligt för nybörjaren att enkelt komma igång.
Ett antal beskrivningar har vävts upp. I samband med detta en enkel struktur för hur en beskrivning med varpordning och trädning i grind skulle kunna se ut.
Vävbeskrivningarna kan du hitta HÄR.
Fem filmer har producerats för att beskriva vävuppsättningen och andra moment i grindvävstolen.
Filmerna hittar du HÄR.
Vi hoppas att vävning i Grindvävstol ska bli ett välkänt begrepp där enkelhet står i fokus med våra filmer och beskrivningar som stöd.
Projektet har genomförts med stöd av Nämnden för Hemslöjdsfrågor.
2021-2022 deltar vi i ett samverkansprojekt Art Center Sjuhärad; av och med Boy Konsthall, Drömfabriken i Uddebo , Nycirkusfestival Rydal och Rydals museum. Vi är starkare om vi jobbar tillsammans och genom att samarbeta ser vi till så att fler kan nyttja respektive aktörs program. Initiativet vill bidra till ett starkare kulturliv i Sjuhärad. På sikt strävar vi till att skapa en ny form av residenseverksamhet i samverkan. Projektet görs med stöd av Boråsregionen. Om du vill veta mer gå in på Boråsregionens hemsida HÄR.
Skrift och utställning
I november 2021 kom föreningens skrift ”Väv i Sjuhärad” från tryckeriet. Den finns att köpa för medlemmarna till rabatterat pris av 70kr och 90kr för icke medlemmar. Ni kan beställa den via kontaktformuläret alternativt vår mejl adress och det tillkommer portokostnad vid utskick.
Vår utställning "Väv i Sjuhärad" som producerats med medel vi fått från Sparbansstiftelsen i Sjuhärad har visats på Rydals museum och Remfabriken i Göteborg. Utställningen visades under 2022 på Vävmässan i Halmstad samt därefter även på Glasets Hus i Limmared. Utställningen finns att låna från föreningen enligt särskilt avtal. Vår utställning visades under Vävrundan i Sjuhärad 2024 på Rådhuset i Ulricehamn.