parallax background

Aktiviteter och projekt

 

 

Vi vill skapa ett besöksmål med olika aktiviteter och utvecklingsprojekt. Läs mer nedan om vad vi redan gör.

Titta gärna på vår film; HÄR.


Västsvenskt Mästerskap i Linspinning 2024

Går det att tävla i slöjd? Jo då, i höst kan du testa dina spinnfärdigheter, målet är att spinna en så lång och jämn tråd som möjligt. Det spelar ingen roll om du är en erfaren spinnare eller precis har lockats in i linets förföriska värld - alla är välkomna att ställa upp!

Datum: 13 oktober
Plats: Stick- och Spinnfest i Rydal, Marks kommun

Tävlingsupplägg

Tävlingen går ut på att spinna en jämn och lång tråd inom 30 minuter. Du ska sikta på att få en tråd som har en finlek på mellan Nm 16 och Nm 30.

Förutsättningar
• Material: Ni tilldelas ett handmått lintåga.
• Egen utrustning: Ta med egen spinnrock och fiberfäste. Du väljer själv vilket fiberfäste du använder och hur du förbereder detta. Häcklor finns på plats, men du är välkommen att ta med egna häcklor.
• Förberedelser: Du får tid att förbereda materialet och spinnrocken. Valfritt linfäste och sätt att klä fästet får användas.

Bedömningskategorier
Tävlingen bedöms i tre kategorier, där poängen läggs samman till en totalpoäng. Vid lika slutpoäng vinner den med högst poäng för trådens kvalitet. Om även dessa poäng är lika, vinner den som spunnit längst.

1. Förberedelser och genomförande:
• Förberedelserna består av häckling och att göra i ordning fiberfästet, så att allt material kan spinnas utan problem.
• Spinningen pågår i 30 minuter, under vilken domare går runt och studerar arbetet.
• Spinningen ska ske med en lugn rytm och jämn spolning. Innan tävlingen startar fäster en domare en tape runt tråden för att markera startläget.
• Linet får spinnas med vatten eller linfröavkok och hasplas av torrt. Våtspinning premieras.

2. Längd och vikt:
• När tiden är ute, hasplas garnet av för att vägas och mätas. Två avbrott på tråden passerar utan anmärkning, fler avbrott leder till poängavdrag.
• Finlek som eftersträvas på den spunna tråden är mellan Nm 16 och Nm 30.
• Vikt och längd på garnet anonymiseras för bedömningen.

3. Trådens kvalitet:
• Eftersträva att spinna en jämn tråd med få utstickande fibrer och en jämn snodd som ger en användbar tråd.

Övrig information
• Det kostar 100 kr att delta i tävlingen, avgiften betalas på plats.
• Tävlingen arrangeras av Hemslöjdskonsulenterna VGR, Föreningen Internationellt vävcenter, De sju häradernas hemslöjdsförening med flera.

Anmälan
Senast 1 oktober till hillevi.skoglund@vgregion.se.
Vid frågor är du välkommen att ringa Hillevi Skoglund 070-662 68 02.


Vävcafé på Ekelund Linneväveri i Horred den 24 oktober 2024

LIN ÅTER I FOKUS

En kväll om vad som är aktuellt på linfronten!

Vävcafét är den här gången hos Ekelund Linneväveri i Horred. En plats och ett företag där linets betydelse inte nog kan understrykas. Under kvällen kommer vi få en inblick i Linneväveriets verksamhet, företagets långa historia och vad som kommer att hända framöver. Tag med era vänner/ kollegor till en höstutflykt i Horred. Det finns tid för samtal och kaffe med tilltugg under kvällen.

Lincentrum Strömmared
Helena Andersson och Gustav Karlsryd kommer att visa och berätta om resultatet av provodlingar av olika sorters lin som de genomfört tillsammans med NordGen. Vilka var bra, vilka var svaga och vilka trivdes bäst i Viskans dalgång? De kommer också berätta om den verksamhet som de bedriver tillsammans De Sjuhäradernas hemslöjdsförening och kan det vara så att Gustav äger flest bänkbråkor i norra Europa?

Nätverksbygge för stjälkfibrer
Eva- Karin Torhem Arnell och Hillevi Skoglund från föreningen Internationellt Vävcenter kommer berätta om projektet Nätverksbygge för stjälkfibrer. Projektet är ett steg på en väg mot en framtid som förhoppningsvis kommer att kantas av blommande linfält och högresta hampodlingar. Projektet finansieras av Sjuhäradsbygdens kommunalförbund.

NordGen
Mohammad El-khalifeh, PhD -växtexpert hos NordGen - Nordiskt Genresurscenter, är ansvarig för foder- och industrigrödor inklusive lininsamling. NordGen arbetar inom en rad olika områden för att bevara och främja ett hållbart nyttjande av våra genetiska resurser i Norden. Under kvällen kommer vi få höra om deras arbete med utvärdering, karakterisering och uppförökning av hela NordGens linsamling.

NÄR: Torsdag den 24 oktober 18:00 – 20:00
VAR: Ekelunds Linneväveri, Varbergsvägen 442, Horred (butiken)
AVGIFT: 80 kr för medlemmar i föreningen.
100 kr för övriga, betalas på plats med Swish eller kontant. Kaffe/ te med tilltugg ingår.
ANMÄLAN till info@weavingcenter.se senast 20 oktober skriv Vävcafé Horred som rubrik samt namnen på deltagarna och eventuella allergier i meddelandet (anmälan via Studieförbundet Vuxenskolan är tyvärr inte möjlig för närvarande).


Vanligen träffas vi i Rydal, men den 20 november ses vi i Ulricehamn!

VÄLKOMMEN PÅ VÄVCAFÉ I ULRICEHAMN

Vävstugorna Gård 70 i Ulricehamn och Väby Vävvänner kommer att berätta om sina verksamheter och visa vävda alster.

Därefter får vi lyssna till textilarkeolog Catalina Ewe-Ericson ”Från funnen till spunnen – en resa från Bredgårdsmannen via de tidiga textilfynden till den första väven”

Vem var Bredgårdsmannen? Vad hade han på sig? När kom de första textilierna? Och hur vävde man dem? Det är frågor som belyses under denna föreläsning som tar oss på en resa från fyndet av Bredgårdsmannen till de allra första vävarna nästan 6.000 år senare. Missa inte detta! Intressant även för dig som inte väver!
Naturligtvis ska vi också hinna med att fika och samtala!

NÄR: Onsdag den 20e november 2024, kl.17.30 (ca 2 timmar)
VAR: Folketshus, Nygatan 24 Ulricehamn - lokal Folkan 2
AVGIFT: 100 kr (80 kr för medlemmar i föreningen IWC)
Betalas på plats med Swish eller kontant. Kaffe/te med tilltugg ingår.
ANMÄLAN: maila till info@weavingcenter.se senast den 14e november, skriv 241120 som rubrik samt namnen på deltagarna och eventuella allergier i
meddelandet (anmälan via Studieförbundet Vuxenskolan är tyvärr inte möjlig för närvarande).


Säv-mester – Växande inslag

Internationellt Vävcenter presenterar i samarbete med Hemslöjdskonsulenterna VGR

Skörda säv i Viskan för korg och vävning. Säv är ett spännande slöjdmaterial som kan användas till mycket. Den 26 juni gav vi oss ut på Viskan för att skörda säv.

Helgen 14-15 september anordnade vi en workshop utifrån det insamlade material som fått torka i smedjan på Rydal. Kreativa aktörer samlades i två dagar för att testa olika tekniker och man skapade spännande objekt. Intresse finns av att fortsätta utforska säven och vi återkommer med fler aktiviteter kommande år.

Projekt med SFI

Vår förening samverkar med SFI - utbildningen i Marks kommun. Detta är en del av vårt IOP-avtal med kommunen- Under 2024 anordnar vi 3 kurstillfällen med 8 elever varje gång i våra vävstolar. Man har vävt utifrån olika erfarenheter och kunskap för att kombinera handens kunskap med träning i svenska. Projektet är under utveckling och har mottagits mycket väl av alla deltagare.

Projektet Lin i fokus

Vår föreningen har från Boråsregionen Sjuhärads Kommunalförbund beviljats medel gällande en förstudie om nätverksbygge för stjälkfibrer. Förstudien tar avstamp i projektet Lin i Fokus där vi under åren 2022-2024 deltagit som samarbetspart tillsammans med Science Park Borås och Högskolan i Borås.

Lin i fokus undersökte om lin kan vara intressant som en lokal biobaserad textilråvara. Historiskt sett har både lin och hampa odlats med framgång i Sjuhärad och de kan även bli en viktig resurs i framtiden. Förstudien Nätverksbygge för stjälkfiber vill samla en bredd av intressenter, från odlare till förädlare. Genom dialog med många aktörer vill vi skapa förutsättningar för ett innovativt nätverk med fokus på hållbarhet och resiliens. I förstudien vill vi undersöka möjligheten att etablera ett nätverk i Sjuhäradsbygden som med kraft och kapacitet kan utvecklas till ett nationellt nätverk med fokus på mindre aktörer i stjälkfibervärdekedjan.

Vi kommer bland annat att genomföra studiebesök, webbinarier och nätverksträffar. I förstudien samverkar föreningen med Science Park Borås, Högskolan i Borås och hemslöjdskonsulenterna VGR. Vill du veta mer om förstudien kontakta föreningens
ordförande Eva-Karin Torhem Arnell på mejladress info@weavingcenter.se

SEMINARIERAPPORT LIN I FOKUS - KUNSKAPSSEMINARIUM NR 1

SEMINARIERAPPORT LIN I FOKUS - KUNSKAPSSEMINARIUM NR 2

Slöjdresidens i Horred

Kulturförvaltningen i Västra Götaland har i år arrangerat slöjdresidens i samarbete med hembygdsföreningar. Slöjdare och konstnärer har ansökt för att få spendera en vecka på hos en hembygdsgård för att utveckla sitt eget skapande men också för att inspireras av de intressanta samlingar som förvaltas av våra hembygdsföreningar. Sophie Ljungkvist är en av residenstagarna och hon har tillbringat en vecka i Horred för att inspireras av Horred-, Istorp-, och Öxnevalla hembygdsförenings samlingar. En förening som bland annat har snickeri, vävstuga och museum.

Sophie är styrelsemedlem i föreningen Internationellt vävcenter och vi är glada att hon har fått den här möjligheten. Men lika glada är nog både regionen och hembygdsföreningen som garanterat kommer att få valuta för satsningen i och med Sophies medverkan.

Projekt med Grindvävstolen

Med hjälp av ett enkelt redskap ska man kunna lära sig väva. Det har varit målet i detta projekt. Att med instruktiva filmer och beskrivningar göra det möjligt för nybörjaren att enkelt komma igång.
Ett antal beskrivningar har vävts upp. I samband med detta en enkel struktur för hur en beskrivning med varpordning och trädning i grind skulle kunna se ut.

Vävbeskrivningarna kan du hitta HÄR.

Fem filmer har producerats för att beskriva vävuppsättningen och andra moment i grindvävstolen.

Filmerna hittar du HÄR.

Vi hoppas att vävning i Grindvävstol ska bli ett välkänt begrepp där enkelhet står i fokus med våra filmer och beskrivningar som stöd.
Projektet har genomförts med stöd av Nämnden för Hemslöjdsfrågor.

2021-2022 deltar vi i ett samverkansprojekt Art Center Sjuhärad; av och med Boy Konsthall, Drömfabriken i Uddebo , Nycirkusfestival Rydal och Rydals museum. Vi är starkare om vi jobbar tillsammans och genom att samarbeta ser vi till så att fler kan nyttja respektive aktörs program. Initiativet vill bidra till ett starkare kulturliv i Sjuhärad. På sikt strävar vi till att skapa en ny form av residenseverksamhet i samverkan. Projektet görs med stöd av Boråsregionen. Om du vill veta mer gå in på Boråsregionens hemsida HÄR.

Skrift och utställning

I november 2021 kom föreningens skrift ”Väv i Sjuhärad” från tryckeriet. Den finns att köpa för medlemmarna till rabatterat pris av 70kr och 90kr för icke medlemmar. Ni kan beställa den via kontaktformuläret alternativt vår mejl adress och det tillkommer portokostnad vid utskick.

Vår utställning "Väv i Sjuhärad" som producerats med medel vi fått från Sparbansstiftelsen i Sjuhärad har visats på Rydals museum och Remfabriken i Göteborg. Utställningen visades under 2022 på Vävmässan i Halmstad samt därefter även på Glasets Hus i Limmared. Utställningen finns att låna från föreningen enligt särskilt avtal. Vår utställning visas under Vävrundan i Sjuhärad 2024 på Rådhuset i Ulricehamn.