parallax background

Aktiviteter och projekt

AKTIVITETER OCH PROJEKT


Vi vill skapa ett besöksmål med olika aktiviteter och utvecklingsprojekt. Läs mer nedan om vad vi redan gör.

Titta gärna på vår film; HÄR.

 

Projektet Lin i fokus

Vävcenter är samverkanspartner till Högskolan i Borås/Science Park i ett större projekt med fokus på hållbara lokala producerade material. Vi har genomfört två seminarier med deltagare från både hantverkare, konstnärer, entreprenörer, företag och utbildning/forskning. Rapporterna kan laddas ned (pdf) HÄR och HÄR. Projektet har ett avslutande seminarium under våren 2023 och följs upp av en större utställning på Rydals museum som öppnar 21 maj. Namnet är Lin on Me och man kan ta del av utställningen och ett omfatande program hela hösten fram till sista oktober.

Projekt med Grindvävstolen

Med hjälp av ett enkelt redskap ska man kunna lära sig väva. Det har varit målet i detta projekt. Att med instruktiva filmer och beskrivningar göra det möjligt för nybörjaren att enkelt komma igång.
Ett antal beskrivningar har vävts upp. I samband med detta en enkel struktur för hur en beskrivning med varpordning och trädning i grind skulle kunna se ut.

Vävbeskrivningarna kan du hitta HÄR.

Fem filmer har producerats för att beskriva vävuppsättningen och andra moment i grindvävstolen.

Filmerna hittar du HÄR.

Vi hoppas att vävning i Grindvävstol ska bli ett välkänt begrepp där enkelhet står i fokus med våra filmer och beskrivningar som stöd.
Projektet har genomförts med stöd av Nämnden för Hemslöjdsfrågor.

2021-2022 deltar vi i ett samverkansprojekt Art Center Sjuhärad; av och med Boy Konsthall, Drömfabriken i Uddebo , Nycirkusfestival Rydal och Rydals museum. Vi är starkare om vi jobbar tillsammans och genom att samarbeta ser vi till så att fler kan nyttja respektive aktörs program. Initiativet vill bidra till ett starkare kulturliv i Sjuhärad. På sikt strävar vi till att skapa en ny form av residenseverksamhet i samverkan. Projektet görs med stöd av Boråsregionen. Om du vill veta mer gå in på Boråsregionens hemsida HÄR.

Skrift och utställning

I november 2021 kom föreningens skrift ”Väv i Sjuhärad” från tryckeriet. Den finns att köpa för medlemmarna till rabatterat pris av 70kr och 90kr för icke medlemmar. Ni kan beställa den via kontaktformuläret alternativt vår mejl adress och det tillkommer portokostnad vid utskick.

Vår utställning "Väv i Sjuhärad" som producerats med medel vi fått från Sparbansstiftelsen i Sjuhärad har visats på Rydals museum och Remfabriken i Göteborg. Utställningen visades under 2022 på Vävmässan i Halmstad samt därefter även på Glasets Hus i Limmared. Utställningen finns att låna från föreningen enligt särskilt avtal.