AKTIVITETER OCH PROJEKT


Vi vill skapa ett besöksmål med olika aktiviteter och utvecklingsprojekt. Läs mer nedan om vad vi redan gör.

Titta gärna på vår film; HÄR.

Nu har vi redan varit på plats i vår Vävateljé i ett år. Titta gärna på hur det ser ut idag med vår nya filmsnutt.

Trevlig vävhöst!

Projekt med Grindvävstolen i fokus


Med hjälp av ett enkelt redskap ska man kunna lära sig väva. Det har varit målet i detta projekt. Att med instruktiva filmer och beskrivningar göra det möjligt för nybörjaren att enkelt komma igång. Ett antal beskrivningar har vävts upp. I samband med detta en enkel struktur för hur en beskrivning med varpordning och trädning i grind skulle kunna se ut.
Vävbeskrivningarna kan du hitta HÄR.
Fem filmer har producerats för att beskriva vävuppsättningen och andra moment i grindvävstolen.
Filmerna hittar du HÄR.
Projektet presenteras på ett Vävcafé i Rydal den 11 nov. En Grindvävstolskurs för nybörjare kommer att hållas i februari 2022. Vi hoppas att vävning i Grindvävstol ska bli ett välkänt begrepp där enkelhet står i fokus med våra filmer och beskrivningar som stöd. Projektet har genomförts med stöd av Nämnden för Hemslöjdsfrågor.Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen har gett slöjdare plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett två veckor långt slöjdresidens på Rydal i samarbete med Föreningen Internationellt Vävcenter.
2021 har Vega Syversætre Johannessen utsetts. Tidigare har hon läst till textildesigner på Textilhögskolan i Borås och fördjupat sig i handvävning vid Fristad Folkhögskola.
Undersökningens resultat av kräppbindingar i lin kommer presenteras den 11 november på vårt vävcafé.

Föreningen har fått stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd för projektutveckling till och med 2021. Projektet drivs också med stor ideell insats och med stöd från Rydals museum och Marks kommun .

2020-2022 deltar vi i ett samverkansprojekt Art Center Sjuhärad; av och med Boy Konsthall, Drömfabriken i Uddebo , Nycirkusfestival Rydal och Rydals museum. Vi är starkare om vi jobbar tillsammans och genom att samarbeta ser vi till så att fler kan nyttja respektive aktörs program. Initiativet vill bidra till ett starkare kulturliv i Sjuhärad. På sikt strävar vi till att skapa en ny form av residenseverksamhet i samverkan. Projektet görs med stöd av Boråsregionen. Om du vill veta mer gå in på Boråsregionens hemsida HÄR.

I november kom föreningens skrift ”Väv i Sjuhärad” från tryckeriet. Den finns att köpa för medlemmarna till rabatterat pris av 70kr och 90kr för icke medlemmar. Ni kan beställa den via kontaktformuläret alternativt vår mejl adress och det tillkommer portokostnad vid utskick.

Vår utställning "Väv i Sjuhärad" som producerats med medel vi fått från Sparbansstiftelsen i Sjuhärad har visats på Rydals museum och Remfabriken i Göteborg. Därefter vill vi gärna att den turnerar runt i vår runt regionen innan den visas under Vävmässan i Halmstad 2022. Har ni tips på lämpliga platser hör gärna av er genom att skicka förslagen via vårt kontaktformulär på hemsidan.

Den 11 november bjuder vi åte in till Vävcafé. Det är här vi får en möjlighet att träffa likasinnade och utbyta tankar om vävt runt kaffeborden. Vid varje tillfälle bjuder vi in gäster som berättat om sina verksamheter och/eller har workshop kring olika teman.