parallax background

Aktiviteter och projekt

 

 

Vi vill skapa ett besöksmål med olika aktiviteter och utvecklingsprojekt. Läs mer nedan om vad vi redan gör.

Titta gärna på vår film; HÄR.

Internationellt Vävcenter presenterar i samarbete med Hemslöjdskonsulenterna VGR

Säv-mester – Växande inslag

Skörda säv i Viskan för korg och vävning. Säv är ett spännande slöjdmaterial som kan användas till mycket. Den 26 juni ger vi oss ut på Viskan för att skörda säv. Längre fram i höst (datum är inte satta än) kommer vi att ha en kurs då vi både provar att väva med säv och andra växande inslag samt korgflätning av säv. Det blir något av en experimentverkstad då vi provar olika tekniker och lär känna materialet.

Vi samlas 10.00 på Rydals museums parkering för att tillsammans gå till båtklubben där vi har kanoter och flytvästar. Det går i tre personer i var kanot. Det går att äta lunch på Rydals herrgård eller varför inte ta med något gott för att äta vid å-kanten. Kläder efter väder.

Anmälan till hillevi.skoglund@vgregion.se 070-662 68 02

Begränsat antal platser!

Projekt med SFI

Vår förening samverkar med SFI - utbildningen i Marks kommun. Detta är en del av vårt IOP-avtal med kommunen- Under våren 2024 har 8 deltagare arbetat i våra vävstolar vid ett antal träffar. Man har vävt utifrån olika erfarenheter och kunskap för att kombinera handens kunskap med träning i svenska. Projektet är under utveckling och har mottagits mycket väl av alla deltagare.

Projektet Lin i fokus

Vävcenter är samverkanspartner till Högskolan i Borås/Science Park i ett större projekt med fokus på hållbara lokala producerade material. Vi har genomfört två seminarier med deltagare från både hantverkare, konstnärer, entreprenörer, företag och utbildning/forskning. Rapporterna kan laddas ned (pdf) HÄR och HÄR. Projektet hade ett avslutande seminarium under våren 2023 och följdes upp på en större utställning "Lin on Me" på Rydals museum sommaren och hösten 2023. Vi avser att fortsätta processen med att bygga upp ett nätverk för lin i samverkan med många aktörer på regional, nationell och internationell nivå.

Projekt med Grindvävstolen

Med hjälp av ett enkelt redskap ska man kunna lära sig väva. Det har varit målet i detta projekt. Att med instruktiva filmer och beskrivningar göra det möjligt för nybörjaren att enkelt komma igång.
Ett antal beskrivningar har vävts upp. I samband med detta en enkel struktur för hur en beskrivning med varpordning och trädning i grind skulle kunna se ut.

Vävbeskrivningarna kan du hitta HÄR.

Fem filmer har producerats för att beskriva vävuppsättningen och andra moment i grindvävstolen.

Filmerna hittar du HÄR.

Vi hoppas att vävning i Grindvävstol ska bli ett välkänt begrepp där enkelhet står i fokus med våra filmer och beskrivningar som stöd.
Projektet har genomförts med stöd av Nämnden för Hemslöjdsfrågor.

2021-2022 deltar vi i ett samverkansprojekt Art Center Sjuhärad; av och med Boy Konsthall, Drömfabriken i Uddebo , Nycirkusfestival Rydal och Rydals museum. Vi är starkare om vi jobbar tillsammans och genom att samarbeta ser vi till så att fler kan nyttja respektive aktörs program. Initiativet vill bidra till ett starkare kulturliv i Sjuhärad. På sikt strävar vi till att skapa en ny form av residenseverksamhet i samverkan. Projektet görs med stöd av Boråsregionen. Om du vill veta mer gå in på Boråsregionens hemsida HÄR.

Skrift och utställning

I november 2021 kom föreningens skrift ”Väv i Sjuhärad” från tryckeriet. Den finns att köpa för medlemmarna till rabatterat pris av 70kr och 90kr för icke medlemmar. Ni kan beställa den via kontaktformuläret alternativt vår mejl adress och det tillkommer portokostnad vid utskick.

Vår utställning "Väv i Sjuhärad" som producerats med medel vi fått från Sparbansstiftelsen i Sjuhärad har visats på Rydals museum och Remfabriken i Göteborg. Utställningen visades under 2022 på Vävmässan i Halmstad samt därefter även på Glasets Hus i Limmared. Utställningen finns att låna från föreningen enligt särskilt avtal. Vår utställning visas under Vävrundan i Sjuhärad 2024 på Rådhuset i Ulricehamn.